fredag 16 september 2011

Sofrosyne

Sofrosyne - Ett blad för svenska fruntimmer.
Sveriges första tidning med inriktning på kvinnor (eller qvinnor som det stavades då).

Vet ni när den gavs ut för första gången ? År 1815. Det är nästan 200 år sedan. (Ja, det kan ni nog räckna ut själva men jag ville göra en poäng där. 200 ÅR SEDAN)
"Bladet" innehöll Noveller, ofta översatta från franska, Modenyheter, ofta inspirerade från Paris.
Tydligen var qvinnorna i Paris mer bildade och modemedvetna än svenska kvinnor. (No way !?)

Sofrosyne. Är det ens ett svenskt ord ( min första tanke var "går det använda på Wordfeud?" ) ?
Nej det är det inte. Om man wikipediar Sofrosyne kommer man fram till att det är ett grekiskt ord som betyder ungefär "dygd, måttfullhet, balans". Wikipediar man ordet dygd från man fram att ordet betecknar ett moraliskt eftertraktansvärt personligt karaktärsdrag. Och ungefär DÄR fattar man varför Sofrosyne kanske var ett ganska passande namn på ett magasin för kvinnor på 1800 talet.

Bläddrar man i tidningarna (som man kan göra på http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=11737) märker man hur liten skillanden egentligen är på dagens kvinnor och våra förfäder. Det är egentligen inte mycket som förändrats på 200 år. I "Sofrosyne" finns alltid en rubrik som lyder "Om Moderna" eller "Mode-Nyheter". Där får du veta vilka tyger din nya kappa ska sys i, vilka spännen som ska sitta i din hatt osv för att hålla din stil modern. Även relationer tas upp t.ex i artikeln "konsten att vara älskvärd". Vad har förändrats?

Layout och tryckfriheten kanske. Tidningen "Sofrosyne" lades ner efter att redaktören Adolf Regnér skrivit om Madame Krüdernes kärleksaffär med den ryska kejsaren. Tänk om de hade varit så idag, vad skulle det då stå i tidningarna? Typ vädret. Fast då skulle dom nog bli åtalade om prognoserna inte stämde.

Läste också någonstans i de detta virrvarr av information om det tidiga 18oo-talets kvinnor att trenden var att hålla sig blek. Det visade att man hade hög status och gott om pengar. Men har vi kvinnor någonsin hållt oss till de enkla metoderna som ett parasoll kanske. Nej. För att hålla sig bleka drack dem vinäger och knaprade små mängder av arsenik. Ja. Det giftiga ämnet arsenik. Det som man kan dö av. Och gamlingar klagar på dagen ungdom som gör plastikoperationer ? Snacka om hyckleri. Vad har förändrats ?

Sen var det ju också på 1800-talet som dagens begrepp Gold-digger uppfanns. Först då kunde en kvinna gifta upp sig i samhällsklasserna med hjälp av sin skönhet. Kvinnan till en rik man behövde inte längre komma från en välbärgad familj utan det räckte att hon var snygg då det blev en statusgrej för män att ha en vacker kvinna vid sin sida. Tack och lov att man idag får gifta sig med vem man vill ( i alla fall om man har en snäll pappa som ger bort ens hand).

Tack och lov har vi kvinnor förändrats på många andra sätt. Vi vågar ta plats och ta för oss av livet.
Jag är tyvärr inte politiskt intresserad eller engagerad på något sätt, ändå gav det mig ett stort leende att läsa om Danmarks första kvinnliga statsminister som framröstades igår.



                          "Jane Eyre" 1847                                                                Anna Wik  2011

Vad har förändrats?







2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivit ! Vi tror att allt var så annorlunda förr , men våra tankar förhoppningar och glädje ämnen är nog lika , då som nu. Kram

    SvaraRadera
  2. Bilderna är som gjorda för varandra !

    SvaraRadera